Pazartesi - Cuma: 9:00 - 18:00
Cumartesi: 9:00 - 13:00
0 212 671 02 71
0 532 767 32 23
Dolapdere San.Sit.5 Ada No:27 İkitelli / İstanbul

Traktör Kuyruk Mili Tahrikli Jeneratör

traktör kuyruk mili tahrikli jeneratör
1. TRAKTÖR JENERATÖRÜNÜN PARÇALARI
Traktör jeneratörü Alternatör(dinamo), kayış kasnak mekanizması, şase ve panodan oluşmaktadır.

1.1. Alternatör:

Traktör jeneratörlerinde kullanılan Gensan alternatörlerin ortak özellikleri aşağıda belirtilmiştir.
- Fırçasız (Kömürsüz)
- Otomatik regülatörlü (AVR’li)
- Yardımcı sargılı
- 1500 devir / dakika
- Üçfazlı Yıldız Bağlı 231 / 400 Volt (Fazlararası 400 Volt ; Faz-Nötr arası 231 Volt)
NOT: İstenmesi halinde monofaze alternatör kullanılabilir.  

1.2. Kayış Kasnak Mekanizması ve Şase
Alternatör 1500 devir/dakika’dır. Alternatör tahriki kayış kasnak sistemi ile sağlanmaktadır. Alternatörü 1500 d/d ‘de döndürebilmek için kuyruk mili 480devir/dakika ile döndürülmelidir. Kayış adedi seçilen güce göre değişiklik gösterebilir. Kasnak tehlikeyi önlemek için muhafaza ile korunmaktadır. Kuyruk milinden jeneratör şaftına hareket kardan şaftı ile iletilir. Kardan şaftı alternatör gücüne göre seçilmelidir. Örneğin 25KVA’lık bir alternatör için en az 25kw güce dayanabilen kardan mafsalı seçilmelidir.

Kayış uygun gerginlikte olması için alternatör ayaklarının bağlı olduğu şasede gerdirme mekanizması mevcuttur. Şase en olumsuz yükleri karşılayacak kadar sağlam olarak imal edilmiştir.  

1.3. Alternatör Panosu
Alternatör panosunda 2 adet monofaze(tek faz) priz 1 adet trifaze(üç faz) priz mevcuttur. Aşırı akıma karşı koruma nötr kesmeli V-Otomat ile sağlanmıştır. Pano üzerinde fazlar arasına bağlı dijital voltmetre ve dijital frekansmetre mevcuttur. Voltmetre fazlar arası voltaj olan 400 voltu gösterir. Üç fazlı prizde de fazlar arası 400 volttur. Gösterge 400 volt gösterirken tek faz prizlerde Faz-Nötr arası 231 volt olmaktadır. Fazlar arası 380 volt ve faz-nötr arası 220 volta ayarlamak için alternatörün arkasında ayar potansiyometresi mevcuttur.

Alternatör çıkışı üç fazlı olup yıldız bağlıdır. Alternatör panosu üzerindeki prizler kullanılmadığı zaman pano üzerindeki 4 adet M6 civata sökülerek içerideki klemense ulaşılabilir. Bu klemensten uygun kesitte kablo kullanılarak harici bir panoya bağlanabilir. Harici panoya bağlantı yapılacaksa panoda alternatörü aşırı akımlara karşı korumak için termik manyetik şalter veya V-otomat ; devri takip edebilmek için mutlaka frekansmetre bulunmalıdır.

DİKKAT: Alternatör panosu kullanılmadığı, enerjinin direkt klemensten alındığı durumda V-Otomat devre dışı kaldığından alternatör aşırı akıma karşı korumasız kalmaktadır. Direkt klemensten enerji alındığı durumda alternatörün nominal akımının üzerinde çalıştırılmasını önleyecek tedbirler alınmalıdır.    

2. GÜÇ SEÇİMİ  
Traktör jeneratörüne güç ihtiyacına göre farklı güçlerde alternatör bağlanabilir. Özellikle dalgıç pompa, su pompası gibi elektirk motoru tahrikli makinalar çalıştırılacaksa alternatör gücü dikkatli seçilmelidir. Elektrik motorlarının kalkışta çekeceği güç direkt bağlamada nominal akımın 5-6 katı , yıldız üçgen şalterle bağlamada nominal akımın 2 katı olur. Elektrik motorunun kalkışta çekeceği akım belirlenerek güç seçimi yapılmalıdır.    

3. KULLANIMDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR  
- Traktör çalıştırılmadan önce jeneratör üç noktadan traktöre bağlanmalı ve sökülmemesi için bağlantılar pim ile sabitlenmelidir. Kardan şaftı her iki taraftada mile tam oturtulmalı ve kilitli olup olmadığı kontrol edilmelidir.  
- Kayış alternatör rulmanlarına hasar vermeyecek kadar sıkı olmalıdır. Kayışın çok gergin olması durumunda alternatör rulmanları hasar görür. Kayışın gevşek olması durumunda ise alternatör yüklendiğinde devir ve frekans düşecektir.  
- Traktör jeneratörü tüm ayakları yere oturtulmadan kesinlikle çalıştırılmamalıdır.  
- Alternatör döndürüldüğünde kasnak muhafazası kapalı tutulmalıdır. Çalışma esnasında hareketli kısımlara dokunulmamalıdır.  
- Traktör çalıştırılmadan önce V-otomatlar kapalı konuma alınmalıdır. Frekansmetre 52Hz olduktan sonra otomatlar açılmalıdır.  
- Traktör kuyruk milinin hızı alternatör üzerindeki frekansmetre yüksüz iken 52 Hz olana kadar arttırılır. Çalışma esnasında frekansmetre 50 Hz’nin altına kesinlikle düşmemelidir. Düşük devirde çalıştırılması halinde alternatör sargıları fazla ısınır ve sargıların yanmasına neden olabilir.  
- Alternatör nem ve tozdan korunmalıdır. Alternatörün emiş pencerelerinden su ve toz girmesi önlenmelidir.  
- Kullanımdan önce alternatöre ait kullanım klavuzu dikkatlice okunmalıdır.  
- Alternatör şebeke yedeği olarak çalıştırılacağı zaman, alternatör çalıştığında şebekenin devre dışı kalması için mutlaka enversör şalter kullanılmalıdır.  
- Prizlerin içinde maksimum dayanabilecekleri akım yazılıdır. Prizler izin verilenden fazla yüklenmemelidir

elektromakjenerator.png
Dolapdere San.Sit.5 Ada No:27
İkitelli / İstanbul
+90 212 671 02 71
info@elektromakjenerator.com
Copyright © 2018  Elektromak Jeneratör  Designed by İncekalem Dijital Medya